SeaKnots

With no response to my enquiry regarding the microwave door maybe you can assist with my latest, more serious query.

After returning to the yacht after a five week break away all appeared normal until I turned on the main electrical switches. There was no sign of life on any of the instrument panels including an extra battery monitor and the solar panel regulator, no pumps, radios or accessories.

A quick check of the batteries revealed they were all at max capacity and the engine started normally, without any sign of life on the Yanmar panel and no sound from the oil pressure sensor.

Is there a hidden circuit breaker or some type of fuse that could have caused this fault?.

Going nowhere just waiting for an expert SeaKnots response.

Bilgolabands

 

Views: 70

Replies to This Discussion

Robert, yes there is a fuse that could be your problem. It could either have failed or the contact surfaces could be corroded enough to prevent current flow through it. It's a small box shaped square that sits on the Red + post of the House Battery. I believe it's rated at 300A. If you have an electrical meter check the fuse for continuity after removing it from the battery post. The fuse has a small, flat metal ring on both sides and it's these flats that you want to check with your meter. Remove the battery cable and fuse then clean the surfaces of all sides of the battery post and cable. Also do the Black - cables as well. I use a very fine grade of polishing/emory cloth on all contact points to ensure good contact, then coat all surfaces with a dielectric grease to help prevent future corrosion. If you do not have a replacement fuse and you did have continuity you can try cleaning the flat rings on both sides as sometimes that will work. If that's the case I would replace the fuse at the next opportunity as the corrosion will likely return.
Good luck and let us know how you made out.
Mike
October Moon

Mike,

Thanks for the prompt response.

Sadly we do not have a square box on the pos terminal as Liberte is fitted with AGMs with the standard small (10mm) stainless bolt.

I will look further downstream for a fuse or a fuseable link carrying out the role you described..

On the microwave front the ENO unit suffered a fatal issue with the levers opening the door, more complicated than you would imagine as they ensure no power runs to the magnetron when the door in open. We replaced it with an almost perfect fit LG stainless unit for AU$129-00.

Thanks and I will go investigating..

Bilgolabands

Robert, even if you have AGMs there should be a fuse somewhere in the circuit. I'd suggest following the Red POS lead to the On/Off switch and see if you find either a fuse or circuit breaker. If you have a voltage meter you can simply attach the Black Lead to a convenient connection. Then using the Red lead take voltage readings starting at the battery POS post and work your way along the circuit until you find your problem. Make sure both the Black GND and Red POS switches for the house batteries are turned on. It shouldn't take long to find the problem.

Good luck and keep me posted.

Mike

Robert, even if you have AGMs there should be a fuse somewhere in the circuit. I'd suggest following the Red POS lead to the On/Off switch and see if you find either a fuse or circuit breaker. If you have a voltage meter you can simply attach the Black Lead to a convenient connection. Then using the Red lead take voltage readings starting at the battery POS post and work your way along the circuit until you find your problem. Make sure both the Black GND and Red POS switches for the house batteries are turned on. It shouldn't take long to find the problem.

BTW our Microwave is a Tappan so I'm afraid I was unable to help out with that problem. Replacing the entire unit seems to be the proper thing to do.

Good luck and keep me posted.

Mike

RSS

Latest Activity

James Taylor replied to Chris's discussion Battery Charger in the group Beneteau 40 & 43
"All great advice! Did you check the charger's "battery type" selector switch position (flood,gel,agm)? Our Dekka agm's ( 396ah house and 98ah engine) gave us over 7 1/2 years of usage before replacement. The batteries were still…"
yesterday
Mike Brown replied to sam's discussion Teak seat metal protrusions in the group Beneteau 40 & 43
"Sam, I have not seen anything like that on my or others 40/43s. I don't understand why they would even do such a thing considering there's no other material they could drive a brad into. Grinding the tops off flush sounds like the right…"
yesterday
Mike Brown replied to Wayne's discussion Anchor upgrade in the group Beneteau 40 & 43
"Peter, I've also lost the scupper covers. I installed rubber pipe insulation over each side of the bridle and it works well in keeping the bridle from rubbing on the covers. . They'll need to be replaced periodically as they'll get…"
yesterday
Arne Opperud replied to sam's discussion Teak seat metal protrusions in the group Beneteau 40 & 43
"I have used Boracol treatment once or twice a year. Keeps the black spots away, maintaining a grey patina.      "
yesterday
Arne Opperud replied to Dave Shore's discussion B43 wheel leather in the group Beneteau 40 & 43
"I have used mid tan shoe polish, cream type. Worked well."
yesterday
sam replied to Wayne's discussion Anchor upgrade in the group Beneteau 40 & 43
"Yep, I too have snapped a couple of the clam shell drain covers off. I have a couple of spares, but may or may not replace this time. The slack didn't seem to be the ultimate cause. Seems that wind/tide shifts and wake surge would cause the…"
yesterday
Peter Obetz replied to Wayne's discussion Anchor upgrade in the group Beneteau 40 & 43
"Sam, we are the essentially the same.  Using the same mantus bridle as you.  Quick question to you and any others using a bridle.  We had the bridle rubbing the sides of the bow in a recent storm and it ended up snapping off the…"
yesterday
sam replied to Wayne's discussion Anchor upgrade in the group Beneteau 40 & 43
"On Longhawk we use a Rocna 20KG. I changed out the chain gypsy when new to one that handles 5/16 high Test chain. Then I went with 175 ft of 5/16 HT chain tailed with 200 ft of three strand.(overkill, but I had the rode as supplied new). For a short…"
yesterday
ADVERTISE ON SEAKNOTS CONTACT US AT: 
candrac@sailforwater.com

© 2017   Created by CAN DRAC.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service